Route van dag tot dag

Dag 1: Amsterdam

We vertrekken met de complete groep vanaf Schiphol, Amsterdam voor een lange vlucht naar Australië. Na 1 tankstop/overstap volgt aansluitend 2e vlucht naar Perth.

Dag 2: Perth

Aankomst in Perth, Australië. Snel naar ons hotel en een gezamenlijk diner om de start van de Oodnadatta Challenge te vieren.

Dag 3: Perth – auto’s ophalen

Perth is een grote, moderne stad in de verder zeer dunbevolkte staat Western Australia. Vandaag worden de auto’s opgehaald in de haven. De rest van de dag kun je op eigen gelegenheid deze fraai gelegen stad aan de Swan River bezoeken.

Dag 4: Perth – Geraldton (420 km.)

Start van de Oodnadata Challenge! We verlaten de stad richting het noorden en volgen de Indian Ocean Drive naar het noorden. Deze fraaie route voert langs kleine kustplaatsjes en hoge zandduinen. Je zult versteld staan van de leegte en ruimte van de westkust van Australië. Onderweg bezoek je de Pinnacles, bizarre rotsformaties in het Nambung Nationaal Park. Overnachting in het plaatsje Geraldton.

Dag 5: Geraldton – Coral Bay (720 km.)

We volgen de westkust en reizen naar Coral Bay, onze eerste rustdag. Een lange rit door een leeg land, schaars begroeid met reuze heide en banksia vegetatie. Een ‘must-do’ stop onderweg is een side-trip naar de Hamelin Pool en Shell Beach waar je de oudste levensvorm op aarde kunt zien, de stromatolieten en een strand dat alleen maar uit kleine witte slakkenhuisjes bestaat. Overnachting aan het strand van Coral Bay.

Dag 6: Coral Bay – rustdag

Coral Bay ligt aan het Ningaloo Reef, een groot koraalrif dat anders dan het Great Barrier Reef direct langs de kust ligt. Huur een snorkel en je loopt vanaf het strand de wondere wereld van deze koraaltuinen in! Dit is het seizoen dat de walvishaai deze riffen bezoekt. Je kunt een excursie boeken waarbij je kun zwemmen naast deze grootste, maar vriendelijke haai ter wereld.

Dag 7: Coral Bay – Port Hedland (760 km.)

Via een short cut sluiten we aan op de highway no. 1, een groot woord voor de eenbaansweg die Perth en Darwin langs de westkust verbindt. Langs de short cut route ligt het Giralia Station, een historische cattlefarm die zeker een bezoekje waard is. Overnachting in Port Hedland.

Dag 8: Port Hedland – Broome (620 km.)

Je vervolgt de highway no. 1 en ziet de vegetatie steeds schaarser worden. De typische spinifex begroeiing vervangt de heide struiken en je waant je aan de rand van de woestijn, wat ook zo is. Onderweg kom je alleen het ‘Rabbit Flats Roadhouse’ tegen, een typische road-stop in de afgelegen gebieden van Australië: bezinepomp annex, motel, camping, restaurant, cafetaria en general store, ideaal om even ‘bij te tanken’. Overnachting in Broome.

Dag 9: Broome – rustdag

Halverwege het traject van Perth naar Darwin ligt het kleine plaatsje Broome, ideaal voor een dag rust. Veel reizigers langs de westkust blijven hier 1 á 2 dagen om zich weer op te laden voor het volgende stuk. Dat is ook niet zo moeilijk met het schitterende strand van Cable Beach en de vele restaurantjes die in Broome te vinden zijn.

Dag 10: Broome – Halls Creek (680 km.)

Je bevindt je nu in The Kimberleys, een ruig gebied van bergruggen en diepe ravijnen war permanent water blijft staan na de regentijd. Onderweg kun je een korte side-trip maken naar één van deze kloven: Geiki Gorge. We overnachten in het afgelegen plaatsje Halls Creek, waar we met slechts één hotel en een caravan park een flink beroep doen op het aantal beschikbare bedden!

Dag 11: Halls Creek – Kununurra (360 km.)

We vervolgen de highway 1 en hopen op tijd aan te komen in Kununurra om een optionele vlucht te maken over de Bungle Bungle’s, een zeer spectaculair gebergte dat er uit ziet als een grote verzameling reusachtige bijenkorven.

Dag 12: Kununurra – Katherine (510 km.)

We verlaten The Kimberley regio en de staat Western Australia om het tropische noorden van The Northern Territory te begroeten. Dit is het landschap met z’n karakteristieke Boab bomen, waar de film ‘Australia’ is opgenomen. Overnachting in Katherine.

Dag 13: Katherine – Kakadu NP (300 km.)

Omdat we vandaag geen lange rit hebben is er ’s ochtends tijd voor een bezoek aan Katherine Gorge, een spectaculaire kloof met steile rode wanden waar de Katherine River doorheen stroomt. ’s Middags vertrek naar het Kakadu National Park, een zeer fraai moerasgebied aan de voet van de kliffen van Arnhemland.

Dag 14: Kakadu NP – rustdag

Vandaag kun je Kakadu National Park bekijken. Doe in ieder geval een boottocht over de Yellow Waters moerassen, waar je oog in oog komt met enorme zoutwaterkrokodillen en vele watervogels. Bij Nourlangie Rock vind je de mooiste Aboriginal rotsschilderingen van Australië.

Dag 15: Kakadu NP – Darwin (250 km.)

Een relatief korte rit vandaag zodat je tijd hebt om de stad Darwin te bekijken, de eerste stad van betekenis sinds we Perth hebben verlaten. Darwin staat bekend om z’n relaxte atmosfeer en gezellige kroegen.

Dag 16: Darwin – Tennant Creek (960 km.)

Een lange reisdag over de Stuart Highway naar het zuiden. Je verlaat het tropische deel van de staat en ziet het landschap steeds droger worden richting het hart van Australië. Een stop bij de Daly Waters Pub is een must, de oudste outback pub met een hoog pioniersgehalte. Pas op voor de ‘Roadtrains’ die je onderweg tegenkomt: reusachtige trucks met soms wel 4 aanhangers!

Dag 17: Tennant Creek – Alice Springs (510 km.)

Even voorbij het plaatsje Tennant Creek liggen langs de weg de Devils Marbles, een groep reusachtige ronde rotsen, waar een bizar stukje erosie aan het werk is geweest! Alice Springs is de uitvalsbasis voor een bezoek aan The Red Centre zoals deze regio terecht heet. Dit is het land van de rode aarde en rotsen, waar de Aboriginal cultuur nog van groot belang is. Hier komen de typische Aboriginal schilderingen met de kleine ronde stippen vandaan.

Dag 18: Alice Springs – Uluru (450 km.)

Uluru, ook wel Ayers Rock genoemd, is een enorme rode rots in het verder vlakke landschap en spreekt zo tot de verbeelding dat de Aboriginals het een heilige plaats maakten en het tegenwoordig vele bezoekers trekt. Vooral de zonsondergang is spectaculair door de veranderende kleuren van de rots. We proberen het voor elkaar te krijgen hier te overnachten in comfortabele tentenkampen zodat we de sfeer van de outback optimaal kunnen meemaken.

Dag 19: Uluru – rustdag

Niet ver van Uluru ligt de veel minder bekende rotsformatie Kata Tjuta, de Olga’s, een groep rotsen tot wel 600 meter hoog, die velen misschien nog wel indrukwekkender vinden. Daarnaast is de wandeling van zo’n 3 uur rondom Ayers Rock een aanrader. Tweede overnachting bij Uluru en ’s avonds rond het kampvuur.

Dag 20: Uluru – Marla (500 km.)

We vervolgen de Stuart Highway verder naar het zuiden en komen nu in de staat Southern Australia. Dit is het landschap van de onmetelijke ruimte en het eindeloze niets: schitterend! Je reist honderden kilometers door de desolate, maar indrukwekkende steenwoestijn afgewisseld met zandduinen en zoutvlakten. We stoppen in Marla, een Roadhouse, met beperkte mogelijkheden aan accommodatie maar we doen ons best. Hier begint namelijk de echte ‘Oodnadatta Challenge’!

Dag 21: Oodnadatta Challenge (415 km.)

De Oodnadatta Track is een beroemde zandweg dwars door de woestijn. We kunnen deze vanaf Marla een stuk rijden tot aan het bizarre Pink Roadhouse, een roze geschilderde pub, motel, bezinepomp etc.. in de woestijn, ver weg van alles. Vanaf hier reizen we via een andere zandweg naar Coober Pedy, het opaalmijnstadje met ondergrondse woningen bekend uit de film Mad Max.

Dit is een uitdagende route voor onze classics die alleen mogelijk is als de conditie van de zandwegen het toelaat. Een alternatief is de eenvoudige route over de Stuart Highway van Marla naar Coober Pedy (235 km.)

Dag 22: Coober Pedy – Adelaide (850 km.)

We vervolgen de Stuart Highway door de woestijn tot we bij het plaatsje Port Augusta de zuidkust van Australië hebben bereikt. Je heb nu heel Australië van noord naar zuid doorkruist! Nu kom je weer in de bewoonde wereld en overnacht je in Adelaide, een stad met een miljoen inwoners (even wennen weer!).

Dag 23: Adelaide – rustdag

Behalve het wellicht noodzakelijke onderhoud aan de auto’s kun je vandaag ook besteden aan een excursie naar de Barossa Valley, een van de beroemdste wijngebieden van Australië. Mocht je de hele dag de tijd hebben is een lange dagexcursie naar Kangaroo Island ook een mogelijkheid.

Dag 24: Adelaide – Warrnambool (620 km.)

We vervolgen de reis langs de zuidkust naar het oosten, een heel ander landschap dan we tot nu toe gezien hebben. In de staat Victoria ligt het plaatsje Warrnambool, het begin van de Great Ocean Road.

Dag 25: Warrnambool – Melbourne (350 km.)

De Great Ocean Road is de beroemdste roadtrip van Australië. Deze prachtige kustroute voert langs steile kliffen met vergezichten over de Zuidelijke Oceaan. Onderweg kun je vele stops maken om van de spectaculaire uitzichten en rotsformaties te genieten. Ook vind je hier weelderig begroeide bergen, stukjes gematigd regenwoud en nog koala’s in het wild. Via de surfplaatsjes Apollo Bay en Torquay bereik je uiteindelijk Melbourne.

Dag 26: Melbourne – rustdag

Deze levendige stad staat bekend om z’n multiculturele karakter en uitstekende restaurants met gerechten uit de hele wereld. De stad is fraai gelegen aan de Yarra River en heeft een mix van oude historische gebouwen en moderne wolkenkrabbers.

Dag 27: Melbourne – Wagga Wagga (480 km.)

Via de Hume Highway reizen we richten de staat New South Wales. Een kleine side-trip brengt je naar het historische plaatsje Beechworth met sfeervolle gebouwen uit de goudkoorts periode, een ideale plek voor een lunch onderweg. Nadat je de Murray River, de grootste rivier van Australië bent overgestoken, kom je in het gebied van landelijk Australië, met veel farms en kleine provinciestadjes.

Dag 28: Wagga Wagga – Sydney (525 km.)

We naderen het eindpunt van de reis maar gaan nog niet rechtsreeks naar Sydney. We benaderen de stad vanaf het westen en nemen de route door de Blue Mountains. Deze bergrug is doorsneden met diepe valleien en prachtige uitzichtpunten is bekend om de blauwe waas die boven de eucalyptusbossen hangt. Aan het eind van de dag daal je af naar Sydney waar deze challenge eindigt. Je hebt Australië van west via noord en zuid naar oost doorkruist!

Dag 29: Sydney – auto’s wegbrengen

Nadat we de auto’s hebben weggebracht naar de haven heb je de rest van deze en de volgende dag de tijd om Sydney te bekijken.

Dag 30: Sydney – rustdag

Het Opera House, de Harbour Bridge, de Botanic Gardens, Sydney Harbour, Darling Harbour, het zijn slechts enkele van de hoogtepunten die deze stad zo bijzonder maken. Vanuit het centrum zijn de meeste bezienswaardigheden op loopafstand te bereiken. Misschien wel even lekker na al die kilometers in de auto!

Dag 31: Sydney

Vertrek vanaf Sydney voor de vlucht terug naar huis. Na 1 tankstop/overstap volgt aansluitend de 2e vlucht naar Amsterdam. *

 

*) Het is mogelijk deze reis te verlengen. Zo kun je bijvoorbeeld een extra binnenlandse vlucht nemen naar Cairns in het tropische noorden, een paar dagen strand te doen en het Great Barrier Reef bezoeken. Andere bestemmingen in Australië of een stopover in Azië zijn ook mogelijk. Geef je voorkeur wel bij boeking van de reis al door.

Contact

heeft u vragen of opmerkingen, mail ons!

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search